"Bebelușii și apa: Când dragostea pentru lăptic întrece setea de stropi!"

"Bebelușii și apa: Când dragostea pentru lăptic întrece setea de stropi!"

În domeniul alimentației infantile, subiectul apei a devenit un subiect de dispută în rândul părinților și specialiștilor din domeniul medical. Deși apa poate părea un element esențial și necontroversat pentru viața umană, abordarea ei în contextul nutriției bebelușului a generat discuții aprinse. Unele cadre medicale nu au ținut pasul cu cercetările recente realizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și continuă să aplice practici învechite. Deși esența unor norme și reguli rămâne aceeași, modificările în timp ale celulelor corpului uman necesită o actualizare constantă a sfaturilor și propunerilor de alimentație.

Opiniile tradiționale pot fi tentante și ar putea sugera includerea apei, ceaiului, sucului de fructe, compotului, etc., în dieta sugarului, pe lângă laptele matern. Cu toate acestea, este esențial să ne informăm despre beneficiile și dezavantajele potențiale, fără a ne baza pe presupuneri precum „dacă nouă nu ni s-a întâmplat nimic, nici copiii noștri nu vor păți nimic”.

Când este timpul să introducem apa în alimentația sugariilor?

Începând cu vârsta de 4-6 luni, când are loc diversificarea alimentației, putem introduce apa în dieta bebelușului și se vor administra cantități mici de apă, conform recomandărilor medicului și în raport cu greutatea și vârsta copilului.

În această etapă odată cu adăugarea alimentelor solide în dietă, apa, în dozele sugerate, va contribui la evitarea constipației.

Este important de menționat că laptele matern, care conține aproximativ 70% apă, va asigura hidratarea sugarului până în momentul diversificării. Acesta reprezintă un motiv pentru care nu este necesar să se adauge apă în dieta sa mai devreme.

Apa și Bebelușul Hrănit cu Formula de Lapte: Nu este necesară administrarea apei, deoarece copilul este suficient hidratat și prin consumul formulei de lapte. 

Motivele restrângerii consumului de apă:

Intoxicația cu apă este o afecțiune rară, dar serioasă, care poate afecta și bebelușii. Aceasta se poate întâmpla atunci când bebelușul consumă o cantitate prea mare de apă, ceea ce poate duce la diluarea electroliților din sânge și dezechilibre potențial periculoase.
Simptomele pot include:
 • Somnolență: Bebelușul poate părea mai obosit și mai puțin alert decât de obicei, ceea ce poate fi un semn al diluării sodiului în sânge.
 • Apatie: Un bebeluș afectat poate fi mai puțin receptiv sau mai puțin interesat de lucrurile din jurul său.
 • Hipotermie: O temperatură corporală mai mică de 36°C poate indica o problemă cu capacitatea corpului de a-și regla temperatura.
 • Umflarea Fetei: În special în jurul ochilor, umflarea poate fi un semn al retenției de lichide.
 • Convulsii: Aceste contracții musculare necontrolate pot fi un semn de avertizare grav și necesită asistență medicală imediată.

Diareea: Poate apărea dacă apa sau recipientul sunt contaminate.
Imaturitatea Organelor: Rinichii imaturi nu pot elimina excesul de apă.
Saturarea Precoce: Apa poate crea impresia de „falsă sațietate”, făcând ca bebelușul să refuze laptele.
Lipsa Aportului Caloric: Apa nu oferă calorii sau nutrienți valoroși.

 

Care tip de apă se poate folosi în alimentația sugarilor?

 1. Apa de la robinet

  • Filtrarea este preferată pentru a elimina impuritățile.
  • Aceasta va fi fiartă și apoi lăsată la răcit, metodă utilizată și la prepararea formulelor alimentare.
 2. Apa Îmbuteliată

  • Apa care a primit aprobarea Societății Române de Pediatrie este recomandată.
  • Trebuie avută în vedere cantitatea mare de minerale pe care unii producători o includ, care poate depăși necesarul bebelușului.
  • Apa îmbuteliată nu se fierbe, ci poate fi încălzită până la 70°C, fiind deja microbiologic pură.
  • Sodiul (Na) trebuie să fie sub 200 mg/L, iar sulfații (SO4) sub 250 mg/L.
 3. Apa de Fântână: NEPERMISĂ

  • Aceasta este o sursă înaltă de nitriți, ce nu pot fi inactivați prin fierbere.
  • Avertisment: Intoxicația cu nitriți poate duce la întreruperea transportului de oxigen în sânge, afectând toate organele interne. Intervenția rapidă este esențială pentru a preveni daunele grave.

 

 • NICIODATĂ NU VOM OFERI UNUI COPIL NEDIVERSIFICAT APĂ ÎNAINTE DE MASĂ, DEOARECE ACEASTĂ PRACTICĂ POATE SUPRIMA APETITUL; ÎN ASEMENEA SITUAȚIE, COPILUL AR PUTEA PIERDE INTERESUL PENTRU ALTE ALIMENTE, MAI ALES CÂND SUNTEM ÎN PERIOADA DE DIVERSIFICARE A ALIMENTAȚIEI.
 • NU VOM FORȚA COPILUL SĂ BEA APĂ.
 • VOM RESPECTA ÎNTOTDEAUNA INSTRUCȚIUNILE DE PREPARARE A LAPTTELOR ȘI NU VOM DILUA LAPTELE CU APĂ.


POT SĂ ÎI OFER CEAI?
Acest subiect este controversat și necesită o abordare separată. Ceaiul conține tanin, o substanță care poate afecta absorbția fierului și poate duce la ANEMIA SUGARILOR.

SUCUL DE FRUCTE - O ALEGERE BUNĂ PENTRU BEBELUȘI? Poate nu chiar!

Unii părinți pot crede că sucul de fructe este benefic pentru bebeluși, datorită vitaminelor pe care le conține. Dar adevărul este că mineralele din sucuri nu se absorb la fel de ușor ca cele din laptele matern, și astfel, ideea că acestea pot stimula imunitatea poate fi greșită.

O problemă majoră este nivelul crescut de zahăr din multe fructe. Acesta poate avea un impact negativ asupra glicemiei, deoarece sucul nu conține fibrele prezente în fructul întreg, care ar putea atenua absorbția zahărului.

De asemenea, o concepție greșită comună este că sucurile pot oferi fibre. Dar, în realitate, fibrele se pierd în procesul de producere a sucului, deoarece pulpa și alte părți ale fructului nu sunt utilizate.

Deci, sucul de fructe poate părea o alegere sănătoasă la prima vedere, analiza atentă relevă că el poate avea mai multe dezavantaje decât beneficii pentru un bebeluș.


ODATĂ CU ÎNCEPEREA DIVERSIFICĂRII ALIMENTAȚIEI, APA VA FI INTRODUSĂ TREPTAT ÎN REGIMUL ALIMENTAR AL MICUȚULUI, ALĂTURI DE LAPTELE MATERNU ȘI ALIMENTELE NOI.

Motivul pentru care evităm să oferim copilului APA CARBOGAZOASĂ este că aceasta conține niveluri ridicate de sodiu și alte minerale, care pot fi dificil de gestionat de către organismul său în dezvoltare.

De asemenea, consumul de apă carbogazoasă poate cauza disconfort, manifestat prin dureri abdominale, exces de salivare și eructații (ragăit).

Este mai bine să evităm această băutură și să optăm pentru opțiuni sănătoase și mai potrivite pentru nevoile nutriționale ale copilului nostru.

Prepararea corectă a formulei de lapte și respectarea strictă a instrucțiunilor medicului sunt esențiale pentru a preveni problemele asociate cu hidratarea bebelușului. O abordare prudentă și informată este esențială pentru sănătatea și dezvoltarea optimă a copilului. Atitudini precum economisirea sau „buna intenție” de a hidrata copilul pot avea efecte negative grave asupra sănătății acestuia. Collaborarea strânsă cu medicul pediatru și informarea corectă sunt cheia succesului în această etapă delicată a creșterii copilului.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu