Descoperă Secretele Placentofagiei: Un Act Bizar, dar cu Efecte Potențial Benefice

Placentofagia, sau consumarea propriei placente sau a altei persoane, este un fenomen fascinant care atrage tot mai multă atenție în lumea maternității. Chiar dacă pare ciudat la prima vedere, acest obicei ancestral este practicat de mamele din diverse culturi asiatice de mii de ani. Se crede cu tărie în proprietățile sale vindecătoare și de revitalizare, iar știința pare să susțină într-o oarecare măsură aceste credințe.

Placenta, acel organ minunat care leagă mamă și copil în timpul sarcinii, este o sursă bogată de substanțe nutritive. Conține vitamine esențiale precum B6 și B12, proteine, fier și grăsimi, oferind astfel un "cocktail" natural de beneficii pentru mamele proaspete. Desigur, greutatea placentei variază, dar în medie aceasta cântărește aproximativ 500g.

Ce face placenta atât de specială?

 • Hormoni Naturali: Placenta conține hormoni precum hormonul de stimulare tiroidiană, interferon și prolactină, care au un impact pozitiv asupra corpului și mintea mamei proaspete.
 • Restaurarea Energiei și a Fierului: Consumul placentei poate restabili depozitele de fier ale mamei, oferindu-i energia necesară pentru a face față provocărilor postpartum.
 • Ajutor în Recuperare: Se spune că placenta contribuie la o perioadă postpartum pozitivă, ajutând la reducerea depresiei postnatale și a stării de baby blues.
 • Stimulează Lactația: Conține lactogen și prolactină, substanțe care cresc producția de lapte, sprijinind astfel procesul de alăptare.
 • Reduce Riscul de Hemoragie Postnatală: Consumul placentei poate ajuta la reducerea riscului de hemoragie postnatală, protejând astfel sănătatea mamei.

Deși această practică poate părea surprinzătoare, mamele care optează pentru placentofagie cred cu fermitate în beneficiile sale. Este important de menționat că orice decizie privind consumul placentei ar trebui luată în consultare cu un profesionist medical și cu un specialist în placentofagie pentru a asigura siguranța și igiena procesului.

Deci, deși poate părea bizar, placentofagia reprezintă un aspect fascinant și complex al maternității, oferindu-ne o privire mai profundă asupra miracolului vieții și a modurilor incredibile în care corpul uman poate susține și promova sănătatea.

Placentofagia, practica consumului de placenta, a captat atenția multor mame și experți în domeniul sănătății datorită beneficiilor sale potențiale, inclusiv reducerea stresului postpartum. Placenta conține un hormon numit CRH (corticotropin releasing hormone) care stimulează producția naturală de corticotropină ACTH în corpul nostru. Acest proces poate ajuta la reglarea nivelului de stres în perioada postpartum, oferind astfel un suport emoțional semnificativ.

Indiferent de modalitatea de consum aleasă - fie sub formă de capsule, fie preparată termic - mamele trebuie să fie atente la condițiile în care este procesată placenta. Este esențial ca acest organ placentar să fie manipulat în condiții sterile pentru a evita orice risc de infecție, care poate fi transmisă atât mamei, cât și bebelușului în timpul alăptării.

Este important de menționat că, în cazul apariției unor reacții adverse în urma consumului placentei în orice formă, acesta trebuie întrerupt imediat.

Ai știut că aproximativ 50% dintre femei aleg metoda încapsulării placentei? Această tehnică implică deshidratarea placentei, transformând-o într-o pulbere fină, care este ulterior încapsulată și consumată sub forma unui medicament. Procesul de încapsulare durează în general între 24-48 de ore și urmează un set riguros de pași:

 1. Sterilizarea: Placenta este prelucrată într-un mediu steril pentru a preveni orice contaminare.
 2. Curățarea: Placenta este atent curățată de orice urmă de produs sangvin.
 3. Fierberea pe Abur: Placenta este fierbere pe abur pentru a asigura igiena și siguranța.
 4. Deshidratarea: Bucățile de placentă sunt lăsate să se deshidrateze într-un deshidrator timp de aproximativ 18 ore.
 5. Măcinarea și Încapsularea: Placenta deshidratată este măcinată într-un blender până la obținerea unei pulberi fine, care este apoi încapsulată cu ajutorul ustensilelor specializate.
 6. Arome și Preferințe: Capsulele pot fi aromatizate cu arome de fructe, precum portocale sau banane, sau pot fi create în variante vegane, astfel încât să se potrivească preferințelor individuale ale mamei.

Aceste procese meticuloase asigură siguranța și eficacitatea consumului placentei, oferind astfel mamei proaspete o opțiune naturală și fascinantă pentru susținerea sănătății și bunăstării sale în perioada postpartum.

Dorind să înțelegeți mai bine ce înseamnă consumul placentei, este important să cunoașteți atât avantajele, cât și riscurile asociate acestui obicei. Placenta este un organ complex care hrănește fătul și filtrează deșeurile în timpul sarcinii. Multe persoane aleg să consume placenta sub formă de capsule sau chiar crudă, în ciuda potențialelor riscuri.

Există riscul ca preparatele de placenta să nu distrugă complet bacteriile și virușii care pot fi prezente în acest organ. Astfel, există posibilitatea ca bebelușul să dezvolte o infecție în urma consumului placentei de către mamă, iar această infecție poate fi gravă și necesita tratament imediat.

De asemenea, placenta poate conține metale grele precum mercur, plumb și cadmiu, care pot fi dăunătoare pentru sănătatea bebelușului și a mamei. Expunerea la aceste metale poate afecta dezvoltarea creierului fătului și poate crește riscul de naștere prematură sau greutate redusă la naștere.

Este important să menționăm că această practică, numită placentofagie, este controversată și nu este la fel de comună în România precum în alte țări. Înainte de a decide să consumați placenta, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a evalua beneficiile și riscurile în contextul sănătății dumneavoastră și a bebelușului. Fiecare mamă are dreptul de a face această alegere, dar este important să fie informată și să ia decizia în cunoștință de cauză.

Înapoi la blog

Scrieți un comentariu