
Corpul tău folosește vitamine, minerale și alți nutrienți din alimente pentru a fi puternic și sănătos. În timpul sarcinii, bebelușul în creștere primește de la tine toți nutrienții necesari, deci este posibil să ai nevoie de cantități mai mari de vitamine în timpul sarcinii decât ai avut înainte. Dacă ești vegetariană, ai alergii alimentare sau nu poți mânca anumite alimente, medicul ar putea prescrie anumite suplimente pentru a compensa deficitul. Un supliment este un produs care se ia pentru a compensa anumite substanțe nutritive și care nu se pot obține din alimentele consumate.
1. ACIDUL FOLIC joaca un rol important în:
- prevenirea defectelor tubului neural. Aceste defecte sunt anomalii grave ale creierului fetal și ale măduvei spinării. În mod ideal, veți începe să luați acid folic suplimentar cu cel puțin 3 luni înainte de a rămâne însărcinată și pentru primele 12 săptămâni de sarcină - un comprimat de 400 mcg (0,4 mg) pe zi.
- formarea globulelor rosii
- funcționarea corecta a sistemului nervos
- funcționarea corecta a sistemului imunitar
- producerea unor noi celule - importante în timpul perioadelor de activitate metabolica intensa (dezvoltarea bebelui în burtica).
- alimente bogate in vitamina B19:
- galbenusul de ou
- ficatul
- șalota/hașmă
- citrice, cum ar fi portocalele, grapefruitul și lămâia
- extracte de drojdie și carne de vită
- fasole si linte
Corpul tău are nevoie de vitamina D pentru a-ți menține inima, oasele și dinții sănătoși iar copilul tău în curs de dezvoltare are nevoie de el din aceleași motive.
Corpul tău primește de obicei cea mai mare parte a vitaminei D de care are nevoie din lumina soarelui, dar dacă locuiti intr-o zona în care vremea nu este atât de prietenoasa, medicul va prescrie suplimente. De asemenea, dacă aveți pielea închisă la culoare sau pielea este acoperită, este mai probabil să aveți un nivel scăzut de vitamina D.
- alimente care contin vitamina D:
- peste gras
- lactatele
3. OMEGA 3 - acizi grași esențiali care sunt benefici la dezvoltarea creierului fătului. Aceste grăsimi, care includ DHA (acid docosahexaenoic) și EPA (acid eicosapentaenoic), provin numai din surse alimentare, cum ar fi peștele gras și nucile. Studiile arată că omega-3 poate reduce riscul de naștere prematură și de a avea un copil cu greutate mică la naștere. Dacă nu mănânci multe alimente bogate în omega-3, întreabă-ți medicul dacă un supliment este potrivit pentru tine.
- alimente bogate in Omegą 3
- pești mici (sardine, hering, macrou)
- unele tipuri de ulei vegetal (răpită, in, camelina, nuci)
4. FIERUL ajută la producerea de sânge pentru a furniza oxigen fătului. De asemenea, fierul ajută la prevenirea anemiei, o afecțiune în care sângele are un număr scăzut de globule roșii sănătoase.
- alimente bogate in Fier:
- carne roșie, cum ar fi carnea de vită și miel – alegeți carnea cu foarte puțină grăsime
- leguminoase, cum ar fi lintea și fasolea
- paine integrala
- legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, kale și creson
- fructe uscate - limitați porțiile la 30 g și mâncați în timpul mesei pentru a reduce impactul asupra dinților dvs.
- ouă
- tofu
- nuci si seminte
5. IODUL este un mineral care este prezent în cantități foarte mici în corpul nostru. Ne ajută să producem hormoni tiroidieni, care sunt esențiali pentru formarea oaselor, contracțiile musculare, bătăilor inimii și absorbția nutrienților. Iodul contribuie, de asemenea, la creșterea creierului fetal, iar o deficiență poate duce la tulburări de dezvoltare.
Oamenii sunt sfătuiți să folosească mai puțină sare în zilele noastre, ceea ce a determinat scăderea aportului de iod al populației. Alimentele procesate comercial – care sunt foarte sărate – nu conțin iod. Cea mai bună soluție este să gătești acasă cât mai mult și să adaugi pe ici pe colo mici stropi de sare.
- alimente bogate in Iod:
- peşte
- lapte pasteurizat, brânză și iaurt
- Cereale și pâine îmbogățite sau fortificate (verificați eticheta ambalajului)
- sare iodata (sare cu iod adaugat; verificati eticheta ambalajului)
- peste (preferabil peștii mici în schimbul celor mari prădători care conțin metale grele)
Trebuie să iau suplimente?
Se recomandă ca toate femeile însărcinate să ia suplimente de acid folic, iod și vitamina D.
Este important să aveți o dietă sănătoasă care ar trebui să vă ofere ceilalți nutrienți de care aveți nevoie.
Dacă aveți o deficiență cunoscută, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luați un supliment. De exemplu:
- dacă sunteți vegetariană sau vegana și nu obțineți suficientă vitamina B12
- dacă nu obțineți suficient calciu, care este vital pentru sănătatea oaselor, din lactate sau alte alimente bogate în calciu
- dacă aveți un conținut scăzut de fier
- dacă aveți un conținut scăzut de acizi grași omega-3,